Overzicht
NederlandsEnglish
Actueel

Water besparen en afvalwater zuiverenHet Nonolet: achtergrondenHet Nonolet: historieHelofytenfilterOpslagvijver voor helofytenfilterLichtgewicht helofytenfilterWaterbesparende douchekop

ForumContact 

Zoeken

 

 

 

Een revolutionaire waterbesparende douchekop

In 1983 begon de verkoop van de waterbesparende douchekop van De Twaalf Ambachten. Uitgangspunt was een revolutionaire douchekop uit Amerika, die 8 tot 10 liter water verbruikte en die de gebruikelijke ononderbroken straaltjes uit de (toen en ook nu nog altijd gangbare) douchekoppen verving door een bundeling van druppeltjes die voor een vrijwel gelijk ‘douchegevoel’ zorgen, krachtig en bruisend ondanks veel lager waterverbruik. Douchekop

Het is het werk geweest van onze vriend Jan Gosselink (aanvankelijk bekend als ‘uitvinder G’) die door een bijzondere vormgeving van het messing doucheplaatje dat 12 handgeboorde gaatjes van 0,7 mm kreeg kans zag het waterverbruik van de Amerikaanse (en sindsdien veel nagemaakte) douchekop zo goed als te halveren: 4,5 liter/minuut bij gemiddelde leidingdruk. Het geheim: een bijzondere welving van het plaatje, waardoor de hydrodynamische eigenschappen verbeterden en een betere doorstroming mogelijk werd. Nog een kenmerk van de aanpak van Jan: de douchekop werd helemaal puur ambachtelijk gemaakt van bestaande sanitaire onderdelen en de douchekop zelf vormde hij simpel uit een stuk roodkoperen pijp, vandaar de naam die hij bedacht: ‘koperen kop’. Nee, Jan’s geheel verchroomde douchekop verdiende niet de schoonheidsprijs met gesoldeerde onderdelen waarvan twee zelfs nog de vorm van een moer hadden behouden. Maar het was wel een voorbeeld van functionaliteit! Jan vereenvoudigde zijn ontwerp later door de twaalf gaatjes door drie grotere gaatjes te vervangen, wat bijna net zo’n volle straal opleverde.

Roodkoper wordt polyacetaal
Eén van de dingen op de verlanglijst van onze stichting na ons vertrek uit Boxtel in 2013 was een nieuwe waterbesparende douchekop die eenvoudiger gemaakt/geassembleerd kon worden, een betere vormgeving kon krijgen en weer zou werken met twaalf gaatjes. Ook kozen we weer voor de originele Haceka handgreep, na tientallen jaren nog net zo duurzaam en functioneel als Jan’s ‘koperen kop’.

Douchekop met handgreep


Dat alles is mede gelukt dankzij Jan Willem Boekschoten, ooit technische man en modelbouwer in de beginjaren van De Kleine Aarde, die met gebruikmaking van de kunststof polyacetaal (‘Delrin’) de vernieuwde douchekop handmatig op zijn precisiedraaibank in Oostwoud maakt. Het doucheplaatje wordt nu dankzij een bedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met moderne lasertechniek gemaakt van roestvrij staal en met behulp van de originele persmal die Jan (overleden in 2005) aan ons naliet, nog steeds ambachtelijk met handkracht geperst. De nieuwe douchekop voelt dankzij een afgeronde beschermrand niet scherp aan. De oude had zijn mooie gelijkmatige straal mede te danken had aan een vrij scherp gevormde rand, die de duizenden druppels ‘in het gareel houdt’. Zo krijg je ondanks een enorme waterbesparing een douche-effect dat niet of nauwelijks onderdoet voor dat van gangbare douchekoppen, waarvan vele 15 tot 30 liter water per minuut (en dus ook veel meer gas!) verbruiken.

 

Douchekopstralen

De bruisende stralen van de vernieuwde douchekop.Voor welke warmwatertoestellen is onze douchekop met zijn geringe verbruik van 4l/min. geschikt? Geschikt zijn de ouderwetse keukengeyser, een gas- of elektrische boiler, een combi-ketel of een HR-cv-ketel met ingebouwde boiler. Deze moderne apparaten hebben geen tapdrempel en kunnen dus ook een veel kleinere heetwatertoevoer verzorgen.

Interesse? Ga dan naar De Nieuwe Ambachterij.