Overzicht
NederlandsEnglishContact

NonoletWat is het Nonolet?Hoe werkt het Nonolet?

In een woonhuisOp het water: het Nonolet MaritiemOp de camping/in het tuinhuisIn de ziekenkamerHelemaal geen afvoer?

Wat doen we met de inhoud?Zelf een Nonolet bouwen?
Technische specificaties Nonolet Achtergronden







 

Zoeken

Technische specificaties Nonolet


De ventilatie
Een bijgeleverde plastic ring met 4 rvs boutjes (doorsnede 100 mm) bevestigt u aan de buitenkant van de witte onderbak voor de luchtafvoer; een bijgeleverde plastic ring met daarin een borstelloze 12V gelijkstroomventilator dient te worden gemonteerd bij de wanddoorvoer of plafonddoorvoer. Deze ringen moeten niet verwisseld worden – de ventilator is bedoeld om lucht aan te zuigen en niet om lucht weg te blazen. Niet meegeleverd: 100 mm luchtafvoerslang of -buis die tussen deze twee ringen bevestigd moet worden.
Aangezien u zelf het beste kunt bepalen of de luchtdoorvoer aan de linker-, de rechter- of de achterkant kan worden aangebracht, dient u met een gatenzaag van 100 mm zelf een rond gat in de witte onderbak te zagen, met daaromheen 4 gaatjes voor de rvs boutjes. Hier direct tegenaan schroeft u de witte kunststof ring.
De ventilator verbindt u, via het rode en zwarte draadje, met de adapter. Voor een perfecte ventilatie (die het Nonolet ook tijdens en direct na gebruik reukloos houdt) is het van belang dat de adapter 24 uur per dag in het stopcontact zit. Uiteraard kunt u ook zelf een alternatieve ventilatie toepassen m.b.v. zonne-energie of windkracht. De ventilator presteert al voldoende als de adapter op 6 Volt wordt ingesteld.
Mocht u bij het uittesten van de ventilator merken dat hij het niet doet, wissel dan de aansluiting van het rode en zwarte draadje even om.



Gebruik
In de emmer hangt u vóór gebruik een plastic zak, waarbij u het bovenste deel van de zak over de emmerrand vouwt. Op de bodem legt u twee uitgevouwen papieren handdoekjes. Het Nonolet is nu klaar voor gebruik.
Na ieder toiletbezoek dekt u de fecaliën af met twee uitgevouwen papieren handdoekjes. Vervolgens drukt u deze kort aan met de 'presse-papier', zodanig, dat zich geen lucht meer bevindt tussen het laatste en voorlaatste laagje papier en dat de oppervlakte van het stapeltje papiertjes mooi glad blijft. Door dit aandrukken worden de fecaliën tussen het papier verspreid en daardoor reukloos gemaakt. Na alleen een plasje hoeft er niets te gebeuren. Mochten er veel opgepropte velletjes papier, onbedekt, in het toilet zijn gedeponeerd, is het raadzaam om het hierop twee velletjes papier te leggen en deze aan te drukken met de presse-papier.
Om verzekerd te zijn van een goede afsluiting van de massa door steeds een nieuw laagje papier, adviseren wij u er geregeld een glas water over te legen. Het nat geworden papier sluit het stapeltje papier perfect af. Kalkaanslag door de urine wordt hierdoor tevens effectief tegengegaan.
Na ieder toiletbezoek moet het brildeksel worden gesloten.



Het legen van de emmer
De emmer is vol na circa veertig keer volledig gebruik (dus met fecaliën) en weegt dan circa 6 kilo.
Om knoeien te voorkomen gebruikt u bij het legen van de binnenste toilet-emmer een andere lege emmer, waarin u de volle zak overbrengt. Hiertoe opent u het witte bovendeksel van het toilet, u vouwt de bovenrand van de plastic zak dicht, u tilt de zak uit het toilet en plaatst hem in de lege emmer. De inhoud van het Nonolet kan, indien u gebruik maakt van een composteerbare plastic zak, in de gft-container worden gedeponeerd, zodat de inhoud kan worden gecomposteerd. De Nonolet-inhoud kan uiteraard ook in de grijze afvalcontainer. Heeft u een eigen composthoop in de buurt? Bij 'Beter 1x zien...' vindt u alle aanwijzingen voor het zelf bereiden van compost uit uw Nonolet-afval.
Na het legen spoelt u de emmer even om met wat water en als laatste een scheutje natuurazijn, om aanslag door urine te voorkomen. Vervolgens hangt u een nieuwe zak in de emmer, legt er twee papieren handdoekjes in en het Nonolet is klaar voor nieuw gebruik.



Welk papier?
Voor het afdekken van het Nonolet gebruiken we van gerecycled papier gemaakte handdoekjes. Deze handdoekjes kunt u desgewenst in een doos met inhoud van ruim 5.000 stuks bij De Twaalf Ambachten bestellen. Een voorbeeld hiervan vindt u in het bij het Nonolet geleverde startpakketje. Papieren handdoekjes van vergelijkbare (vezelrijke) structuur en afmetingen voldoen ook (o.m. gebruikt als handdoekjes in de treinen van de NS en in de horeca).
Welke zakken?
De door De Twaalf Ambachten geleverde plastic zakken passen ruim in de binnenemmer van het Nonolet. Ze zijn aan de onderkant voorzien van perforaties, om de urine goed weg te laten lopen.
De zakken zijn gemaakt van zeer dunne, voldoende sterke, maar niet afbreekbare polyethyleen. Deze zakken zijn bestemd voor de grijze afvalcontainer, dan wel voor gebruik in combinatie met een composthoop. Liever zouden we afbreek(composteer)bare plastic hebben gekozen, maar helaas bestaat er nog geen composteerbare plastic dat binnen de 6 weken dat gft-afval in de compostfabriek verblijft tot het composteerproces is voltooid voldoende is afgebroken. Wat is nu de milieuvriendelijkste oplossing? De gevulde Nonoletzak vasthouden en legen in de groene gft-bak en de zak zelf daarna weggooien in de grijze afvalcontainer. Hoe doe je dat 100% hygiënisch? Door wegwerphandschoentjes te gebruiken, die u net als de zak na gebruik in de grijze bak deponeert.



Schoonmaken
Het Nonolet maakt u eenvoudig schoon, door de buitenkant van toilet en bril af te nemen met een vochtige doek. Alle chemische sanitair-reinigers kunnen de deur uit; van kalkaanslag zoals bij het spoeltoilet heeft u geen last. De zwarte binnenemmer kunt u na het legen met een scheutje water schoonspoelen. Gebruik als laatste spoeling een scheut natuurazijn. De azijn zorgt ervoor dat eventuele aanslag van urine in de leidingen weer oplost. Mocht u, door nalatig onderhoud, toch last hebben van deze aanslag, dan kunt u eenmalig een kalkoplosser gebruiken (bijvoorbeeld van HG) om de leiding mee in te weken.
Mocht u gebruik maken van een biologische afvalwaterzuivering, zoals een helofytenfiter: de azijn en zelfs de kalkoplosser (indien niet te vaak toegepast) brengt het biologische evenwicht niet in gevaar.

De urine wordt via een gescheiden opvangsysteem afgevoerd naar een tankje of een jerrycan. De luchtafvoer gaat via een kunststof buis aan de achterkant van het toilet.

Voor de afmetingen en prijzen van de verschillende modellen kunt u terecht bij
De Nieuwe Ambachterij in Oostburg, waar het Nonolet te koop is.