Overzicht
NederlandsEnglish
Actueel

(Half)ondergronds bouwenStiltewoningPaalbouwmethode

Contact

 

Zoeken

 

(Half)ondergronds bouwen

In 1981 begon de stichting De Twaalf Ambachten haar eerste experimenten met half ondergronds bouwen op haar voormalige terrein aan de Mezenlaan in Boxtel.(zie voor alle veranderingen na 2013 ook bij ‘Actueel’).
Een semi-ondergronds gebouw – onze medewerker grafisch en industrieel ontwerper Wim van Overbeeke bedacht het woord ‘onderlandhuis’ – betekent: warm, comfortabel, gezond, geluidsarm en goedkoop wonen en/of werken. Een met aarde bedekte en omgeven woning betekent een goed geïsoleerde en dankzij grondbuisventilatie ook uitstekend en energie-arm geventileerde ruimte, die bij de juiste bouw met een glasgevel op het zuiden ook het zonlicht ‘s winters goed kan benutten.

Onderlandhuis

De ervaren zelfbouwer kan nog altijd goedkoop een dergelijke woning bouwen. Een goed bruikbaar onderlandhuis kan voor 25.000-30.000 euro worden gebouwd. Alle door ons zelf experimenteel gebouwde halfondergrondse gebouwen (verscholen onder lage heuvels, die begroeid waren met gras, struiken en zelfs enige bomen) kregen na bouwkundige beoordeling en het inleveren van de constructietekeningen in 2005 na bijna een kwart eeuw een officiële vergunning van de gemeente Boxtel. Heel bijzonder want de meeste Nederlandse gemeenten hebben nog steeds grote moeite met deze bouwwijze waarmee in de bouwvoorschriften ook geen rekening wordt gehouden.
Van het verkeerslawaai (op 30 tot 40 meter loopt een vrij druk bereden provinciale weg) en ook van vliegtuigen was in deze ruimten (een kantine, een tentoonstellings- en archiefruimte en twee werkplaatsen) vrijwel niets te horen: we hebben nooit hogere waarden kunnen meten dan 30 tot 35 decibel (geluid van een tikkend horloge).
Onze bevindingen hebben we in de afgelopen jaren vastgelegd in de Werkmap Onderlandhuis.

Hebt u vragen naar aanleiding van dit onderwerp?
Wellicht vindt u op onze forumarchiefpagina het antwoord.