Overzicht
NederlandsEnglish
Donateur worden?
Actueel

NieuwsbriefBeter 1x zien dan 100x horen
Het Document
Werkmappen

Contact


 

Zoeken

 

 

Tuinbouw

Dieptekas
De dieptekas is een onverwarmde, verdiepte (op)kweekkas, die dankzij de warmte van de aarde het groeiseizoen met drie tot vier maanden per jaar kan verlengen.Dieptekas

De dieptekas is een ontwerp van Pieter Boxman, pionier op het gebied van biologisch tuinieren. De planten in de dieptekas groeien in bedden die circa een meter onder het maaiveld liggen, overdekt met schuine, op het zuiden gerichte glasplaten en met een extra zonnewarmte opnemende en uitstralende achterwand, die aan de achterzijde met
aarde is bedekt. Dankzij de warmte van de aarde, die in deze dieptekas benut kan worden, kan het groeizeizoen met vier maanden per jaar worden verlengd. In de praktijk betekent dat: verse (blad)groente in januari en februari en een uiterst vroege opkweek van voorjaars- en zomergewassen!

De eerste dieptekas bouwden wij in 1979 op aanwijzingen van Pieter Boxman op het terrein van De Twaalf Ambachten. Enkele van de hiermee opgedane ervaringen stonden ons ten dienste toen wij ongeveer in diezelfde tijd onze eerste vloeikas bouwden voor afvalwaterzuivering-annex-energiezuinige-plantenteelt.
De nieuwste dieptekas kwam in 1995 gereed: een extra diepe kas, waarvan de loopvloer op circa 1,70 meter diepte is aangebracht, tussen twee 'aanrechthoge' kweekbakken in. We maakten deze kweekbakken, de trap en de wanden van met glasvezelplaat gewapend hard-cement.

Dieptekas
Vroeg in het jaar al volop groente in de
dieptekas.

De planten in de dieptekas krijgen hun water via met turfmolm opgevulde boorgaten. Deze turfmolmkolommen reiken tot in het grondwater. Eén kolom per vierkante meter is meestal genoeg.

Hebt u vragen naar aanleiding van dit onderwerp?
Wellicht vindt u op onze forumarchiefpagina het antwoord.