Land- en tuinbouw
Forumarchief De Twaalf Ambachten

Terug naar De Twaalf Ambachten Overzicht[ Weergeven Thread ] [ Terug naar Index ] [ Vorig Bericht ] [ Volgend Bericht ]

Forum

nieuwe regionale landbouw: oproep

Verstuurd door: sietz leeflang
Datum: vrijdag, 19 februari 2010, at 11:35 a.m.

Twaalf jaar geleden lanceerde onze stichting het idee van de "groene volksverzekering". Zoals met meer dingen was de Twaalf Ambachten daarmee te vroeg, ofschoon de Rabobank er zoveel interesse voor toonde, dat er twee bijeenkomsten in het hoofdkantoor in Utrecht aan werden gewijd. Indirect heeft het idee wel geleid tot de inmiddels door meer banken toegepaste groene financiering.
Nu wil onze stichting zich inzetten tot varianten van dit idee, die in ieder geval tot meer regionale (biologische) landbouw zouden kunnen leiden. Regionale (duurzame) landbouw heeft niet alleen de toekomst, er zijn goede redenen om deze zoveel en zo snel mogelijk te bevorderen. Als de olieprijs (die al weer stijgt) een piek zoals in zomer 2008 gaat bereiken, dan zullen de gevolgen in de wereld ingrijpend zijn en zal de landbouw niet meer kunnen rekenen op een toevloed van goedkope kunstmest en ook de diesel slurpende (lange afstands-)transporten en zware landbouwmachines zullen waarschijnlijk blijvend tot het verleden gaan behoren.
Een van de provincies, waar regionale landbouw al aardig in ontwikkeling is en een succesvol postorderbedrijf vele honderden biologische producten via een eigen bezorgdienst verspreidt is Zeeland, waar ikzelf ook al enkele jaren woon. Dit bedrijf, waarover we in onze (binnenkort digitale) Nieuwsbrief willen berichten is zelfs bezig aan een financieringssysteem dat gericht is op de bevordering van regionale productie. Op de website van dit bedrijf worden korte interviews geplaatst met biologische boeren die aan het bedrijf leveren en die bijzonderheden vertellen over hun teeltwijze, gewassen enz. Opvallend is, dat bijna allen het gebruik van zware machines hebben afgezworen en enkelen zelfs zijn opgehouden zijn met ploegen (en daarna hogere opbrengsten hebben gekregen bij lagere klosten). Dit laatste in navolging van de eigenaren van het distributiebedrijf, die zelf een biologische boerderij hebben met ruim 160 hectaren, en gestopt zijn met ploegen.
We zijn als DTA erg geinteresseerd in soortgelijke ontwikkelingen en ook zouden we graag in contact komen met scholen, die het belang van een basiskennis van de toekomstige landbouw bij hun leerlingen inzien en daar er al lessen aan wijden en misschien zelfs biologische schooltuinen beheren. (we denken aan een model voor een dergelijk schooltuincomplex, dat met hulp van ouders ook producten kan leveren en daardoor ook geld kan opbrengen).
Bent u geinteresseerd? En misschien al eigen ervaring(en) op dit gebied? Wie meer wil weten over het idee van de groene volksverzekering: het winternummer nr. 95 van ons tijdschrift uit 1998 en het voorjaarsnummer van 1999 (met een verslag over de Rabovergaderingen en een lijstje van bekende Nederlanders die ons idee toen al steunden) zijn nog op ons kantoor in Boxtel verkrijgbaar. Als u zelf belangrijk nieuws op dit gebied voor ons hebt krijgt u die nummers (of kopieŽn, want de voorraad is beperkt) gratis
Sietz Leeflang.

Berichten in deze thread

nieuwe regionale landbouw: oproep (Views: 2415)
sietz leeflang -- vrijdag, 19 februari 2010, at 11:35 a.m.
Re: nieuwe regionale landbouw: oproep (Views: 1624)
Angelique van Til -- donderdag, 27 mei 2010, at 3:06 p.m.

[ Weergeven Thread ] [ Terug naar Index ] [ Vorig Bericht ] [ Volgend Bericht ]

Forum wordt onderhouden door De Twaalf Ambachten met WebBBS 5.00.