Overzicht
NederlandsEnglishActueel

Beter 1x zien dan 100x horenBouwen, wonenVerwarming, tegelkachelsNonolet, composterenWaterzuivering, wateropvangLand- en tuinbouw, voedingVervoer, gebruik spierkrachtRepareren en gereedschappen

 

Zoeken

Beter 1x zien dan 100x horen

Warm zittend energiebesparen

In het gure en soms koude najaar van 2015 hebben we geëxperimenteerd met een verwarmde zitplek in de woonkamer van een overigens matig (max. tot 16-18 ° C) verwarmd huis. Warmtebron: een elektrisch infraroodpaneeltje van 60 x 60 cm, 300-350 Watt, in hoogte regelbaar aan katrolletjes opgehangen boven een comfortabele fauteuil. Dat matig verwarmen geeft een flinke (gas-)besparing, die per maand gauw tot enkele tientallen euro’s kan oplopen. Deze vorm van ‘comfortgerichte’ energie- en kostenbesparing is vooral van belang voor alleenwonenden, maar als het huis niet meer dan twee bewoners heeft en er staat een bank-voor-twee, dan kan een paneel van 120 x 60 cm boven de bank de aangewezen oplossing zijn!
Bij een verbruik van 350 W kost het inschakelen van een infraroodpaneel voor een avond van zeg 3,5 uur nauwelijks meer dan 1 kW en dat kan, afhankelijk van het elektriciteitstarief, gemiddeld 18 eurocent kosten. Het lager zetten van uw cv-thermostaat zal heel wat meer besparen! Per graad lager ingestelde thermostaat is besparing ca. 7%. Besparing gas geschat per avond is 0,7 m3 gas.

 

Warm zitten oder wamtestraler

 

Dan is er natuurlijk de vraag: is dat wel comfortabel, die warmte die van pal boven je hoofd komt, ook al is dat exact dezelfde soort aangename en veilige langgolvige infraroodwarmte die je van een aangename voorjaarszon mag verwachten. En: wordt je hoofd te warm en blijft de rest te koud? Natuurlijk hebben we daar bij onze experimenten goed op gelet. Het is van belang om de meeste straling op te vangen, net iets voorbij je hoofd en vooral gericht op onderlijf en benen. Bij gebruik van een 60 x 60 cm paneel dat hiervoor het meest geschikt is moet een denkbeeldig loodlijntje dat van de achterste paneelrand omlaag hangt bij ongeveer je voorhoofd uitkomen. De warmte komt dan terecht waar zij het meest effect heeft: op lijf, benen en voeten (vloerabsorptie!).

Dan de hoogte waarop het paneel hangt. Het paneel komt te hangen aan 4 dunne nylontouwen. Deze worden opgetrokken of gevierd via 4 katrolletjes die met pluggen en schroefogen worden bevestigd in een gipsplaten-plafond. Normaal bevestigde gipsplaten kunnen het aan vier punten opgehangen gewicht van 4 - 5 kg gemakkelijk dragen.
Wie het lekker warm wil hebben laat het paneel tot op een halve meter hoogte boven het hoofd hangen. Installeer alles boven de fauteuil die op zijn gewone plek staat. Bij genoemde hoogte kun je in- of uitstappen zonder je hoofd aan het paneel te stoten. Zelfs als het paneel nog iets lager hangt moet dat nog lukken.

Naast de 4 ophangkatrolletjes zijn er aan de plafondplint boven de zijwand naast je stoel nog 4 los draaibaar opgehangen ‘afloop katrolletjes’ nodig. De daaruit komende touwtjes worden tot één bundel verenigd. Eén schroef of een zgn. kikker in de muur is genoeg om de streng van de touwtjes, waar op diverse plaatsen knopen in zijn gelegd, op de juiste hoogte veilig vast te haken. Benodigd zijn 4 stukken gevlochten nylontouw van 3-4 mm van elk 4 m, totaal 16 m. Het paneelsnoer – evt. verlengd – wordt door enkele schroefogen langs het plafond geleid en vrij kunnen hangen. Gebruik voor het paneel een aparte goed zichtbare contactdoos met verlengsnoer en rood ledsignaallampje dat opgloeit als er spanning is en daarmee waarschuwt als het paneel ingeschakeld is.
Bij de ‘banksituatie’ is behalve een groter en zwaarder paneel van 120 x 60 cm dezelfde manier van ophangen en gebruikte materialen bij goed bevestigde plafondplaten voldoende.

Wij experimenteerden met twee merken panelen. Van Li-Tech, Rijswijk type Prestyl 60 x 60 cm, 350 W, gewicht 4 kg, voor boven een fauteuil, of 750 W, 120 x 60 cm, 7,5 kg voor boven een 2-3 zitsbank en van het Tsjechische merk Infrapower, 60 x 60 cm, 300 W, 5 kg, of 60 x 120 cm, 600 W, 10,4 kg.
Zwaardere panelen vragen voor een veilige ophanging een rechtstreekse bevestiging van de 4 katrollen aan plafondbalken.