Land- en tuinbouw
Forumarchief De Twaalf Ambachten

Terug naar De Twaalf Ambachten Overzicht[ Weergeven Thread ] [ Terug naar Index ] [ Vorig Bericht ] [ Volgend Bericht ]

Forum

vermiculite

Verstuurd door: Gerrie Ros
Datum: dinsdag, 23 april 2013, at 7:18 p.m.

Onlangs las ik een leuk artikel over tuinieren volgens het square foot gardening; in dit geval van Jelle's Makkelijke Moestuin, zie
http://www.makkelijkemoestuin.nl/index, een hele sympathieke manier om op een klein oppervlak je eigen groente te verbouwen. De bakken worden gevuld met een mengsel van vermiculite, compost en turf. De vermiculite is goed in staat om water vast te houden. Ik ken het product omdat ik het als brandwerend materiaal in de schoorsteen heb gestort, om de RVS pijp heen. Maar om dat nou in de tuin te gebruiken en je groente erin te laten groeien?
Jelle geeft op zijn site al een hoop uitleg over vermiculite want er komen veel vragen. Hij is zelfs op bezoek geweest bij de producent (Pull). Het schijnt heel veilig materiaal te zijn. Daarnaast is het goedgekeurd voor de biologische tuinbouw. Vermiculite is een organisch product, waarvan Jelle de formule van Wikipedia heeft gehaald: 'Het mineraal vermiculiet is een gehydrateerd magnesium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+,Al)3(Al,Si)4O10(OH)24(H2O)2.
Het fylosilicaat behoort binnen de kleimineralen tot de smectiet-groep'.
Mijn vraag: is er iemand op het forum die kan bevestigen dat het inderdaad om een onschadelijk product gaat? Ik ben heel benieuwd!
Groet,
Gerrie Ros

Berichten in deze thread

vermiculite (Views: 821)
Gerrie Ros -- dinsdag, 23 april 2013, at 7:18 p.m.
Re: vermiculite (Views: 645)
M.douma -- zondag, 29 december 2013, at 9:45 p.m.

[ Weergeven Thread ] [ Terug naar Index ] [ Vorig Bericht ] [ Volgend Bericht ]

Forum wordt onderhouden door De Twaalf Ambachten met WebBBS 5.00.